Satsade allt för bordtennisen – nu ska talangen erövra världen: "Vet vad som krävs"

Publicerad: 26 maj kl 10:57

Skola, vänner och internationella tävlingar i en av världens största sporter. Alma Rööse är målmedveten, bäst i Sverige och bara 16 år. – Vill spela i landslaget, säger 16-åriga bordtennistalangen.

Stämningen i Köpings bordtennishall är glad. Ett gäng killar spelar rundpingis och vid ett bord längre bort övas det forehandslag. Ljudet av gummisulor som dras mot det röda gummigolvet fyller hallen.

Det är mindre än en timme kvar till träning och bara tre dagar kvar till SM. Men det finns en i hallen som redan kan titulera sig svensk mästare.
Alma Rööse är endast 16 år och har precis blivit junior, men har redan kommit en lång väg i sin bordtenniskarriär. I april tog hon hem SM-guld i både singel och dubbel i klassen F-15. Detta till trots, så är det en ödmjuk mästarinna som Sporten möter.

Hennes framgångsrecept är enkelt: Träning och erfarenhet.

– Jag har tränat på bra tills jag flyttade till Köping. Det högre kvalitet på träningen och jag tycker att jag har gått framåt en hel del. Många av spelarna jag mötte på SM hade jag mött förut och tränat med dom på läger. Jag hade en bra bild i huvudet och visste hur jag skulle lägga upp mitt spel, säger Rööse.

Alma Serve

Alma kommer ursprungligen från Arvika, och tillhör Arvika BTK. Dock så växte hennes fötter sig lite för stora för de skor moderklubben kunde erbjuda. Under fjolåret flyttade hon till Köping, främst för att kunna träna med de bästa ungdomarna i landet.

– Hemma fanns det liksom inte så mycket. Jag hade en spelare som jag satsade och spelade på samma nivå som, och ett tag hade jag knappt någon tränare. Jag tycker att jag har förbättrat allt sedan flytten. Jag har en vassare serve, tydligare skruv och ja, allt är bättre helt enkelt. Det har aldrig varit roligare att spela pingis, säger Alma och ler.

Tvåfaldig svensk mästare, egen lägenhet och högstadieelev. Träningspass sex gånger i veckan i en stad 25 mil hemifrån. Det är en tuff vardag, men en tillvaro som inte stör den målmedvetna 16-åringen.

– Det är ju ett pusslande såklart. Jag blir borta från skolan rätt mycket med alla tävlingar och läger, men skolan måste ändå skötas. Jag måste alltid vara steget före. Sen är det ju mycket som tillkommer när man bor själv. Tvätt ska tvättas, disk ska diskas och så vidare.

Steget före är Alma även när det kommer till sina tävlingar. Trots att det är hennes första år som junior är hon en av favoriterna i U-SM och ska representera Sverige under U-EM i sommar. En utmaning hon inte räds.

– Det ska bli jättekul, få möta andra spelar med olika typer av spelstilar. Ska bli spännande att mäta sig med resten av pingisvärlden. Målet är att ta sig ur poolen till att börja med, säger hon.

Hennes mål för bordtennisen i stort är lika självklart för den unge talangen: Bli proffs.

– Det är klart att man vill kunna leva på sporten, spela i serier utomlands och gärna i landslaget. Jag vet vad som krävs för att jag ska uppnå det, säger Alma Rööse.

Alm forehand

Emil Rönnlund Reporter

Mer från Läget! / Sport

MANCHESTERDÅDET

FOTBOLLS-EM

GULD-EXTRA

Är Henrik Lundqvist vår bästa målvakt genom tiderna?

Visa resultat

Ridsport

Läget testar

Cykel

Basket

Fotboll

Golf

E-sport

OS

Tidigare publiceringar

Vem är Sveriges bästa spelare genom tiderna?

Visa resultat