Sverige världsmästare efter straffdrama

Publicerad: 22 maj kl 14:26

Stjärnorna klev fram när det behövdes som mest. Henrik Lundqvist räddade fyra straffar och Nicklas Bäckström avgjorde när Tre Kronor vann VM-finalen över Kanada med 2–1 i ett straffdrama. Det var Tre Kronors tionde VM-guld och revansch för OS-finalförlusten i Sotji för tre år sedan.

Vi får vrida tillbaka tiden till 1994 för att se Sverige senast vann en stor final över Kanada.
Även den gången efter straffar och då med Peter Forsberg och Tommy Salo som hjältar.
– En helt fantastisk känsla. Det går inte att beskriva, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg till TV4 efter guldet.

Kungen av New York matchvinnare
Efter en dag av hemlighetsmakeri kring den skadekänning Henrik Lundqvist fick i slutet av semifinalen mot Finland var det till slut "King Henrik" som tog plats i målet. Det kändes som en förutsättning för att svenskarna skulle kunna matcha ett Kanada som dominerat världshockeyn de senaste åren. Nordamerikanernas facit de senaste mästerkapen var imponerande. Två raka OS-segrar, två raka VM-segrar och vinst i World Cup på hemmaplan i Toronto i höstas..

Det blev en tight och tillknäppt match mellan två taktiskt skickliga lag som tog ut varandra. Tre Kronor var spelförande i första perioden, men Kanada närmast att ta ledningen när Mark Scheifele prickade stolpen.

Tog ledningen i boxplay
I andra pressade Kanada, hade en ny stolpträff, men även Sverige hade en ramträff på ett skott av John Klingberg. I slutet av perioden kom Sveriges ledningsmål – i numerärt underläge, en spelform där Sverige varit bäst i turneringen.

Victor Hedman lyfte in en lös backhand som studsade i mål mellan benen på Kanadas målvakt Calvin Pickard. Sverige brände tre numerära överlägen de två första perioderna, medan Kanada fick utdelning på sitt tredje. Ryan O'Reilly, som fullbordade semifinalvändningen mot Ryssland, slog in en retur från Lundqvist efter 1.58.

Vilt segerfirande
Den 20 minuter långa förlängningen saknade inte chanser men förblev mållös. I den efterföljande straffläggningen målade Nicklas Bäckström och Oliver Ekman-Larsson och när Henrik Lundqvist räddade Kanadas fjärde straff var saken klar. William Nylander var först fram att gratulera målvaktshjälpen med en glädjekram som närmast kan liknas vid en amerikansk fotbollstackling. Redan ett klassiskt ögonblick från en match det kommer talas om i många år framöver.

Är Henrik Lundqvist vår bästa målvakt genom tiderna?

Visa resultat

Jonathan Nilsson
Jonathan Nilsson Reporter
TT

Mer från Läget! / Sport

MANCHESTERDÅDET

FOTBOLLS-EM

GULD-EXTRA

Är Henrik Lundqvist vår bästa målvakt genom tiderna?

Visa resultat

Ridsport

Läget testar

Cykel

Basket

Fotboll

Golf

E-sport

OS

Tidigare publiceringar

Vem är Sveriges bästa spelare genom tiderna?

Visa resultat