Totti lägger av - Läget listar karriärens höjdpunkter

Publicerad: 26 maj kl 12:06

På söndag gör Francesco Totti sitt sista framträdande i Roma-tröjan. 40-åringen har ända sedan debuten den 28 mars 1993 förblivit Roma trogen, något väldigt unikt i dagens fotboll. Läget listar 5 minnesvärda ögonblick från karriären.

Under sina 24 säsonger i klubben har han vunnit italienska ligan, italienska cupen, italienska supercupen och blivit världsmästare med Italien. Han har varit lagkapten för sitt kära Roma sedan 1998 och går under smeknamnet ”Kejsaren av Rom”. 2008 vann han guldskon, priset som Europas bästa målskytt, trots att han har sina största kvalitéer som framspelare.

”Jag kan inte förklara i ord hur mycket de här färgerna betytt, betyder och alltid kommer att betyda för mig. Jag känner bara att min kärlek till fotbollen aldrig avtar. Det är en passion, min passion. Det sitter så djupt att jag inte kan tänka mig att inte hålla på med det.”, skriver han inför det känslosamma avslutet på sin Facebook.

På söndag gör alltså Francesco Totti sin 788:e och sista match för Roma, det återstår att se om han landar på 307 gjorda mål för klubben i hans hjärta. För att summera en av fotbollsvärldens största karriärer listar Läget Tottis 5 mest minnesvärda ögonblick:

5. Spottloskan.
Fotbollskunskaperna i all ära. Under EM 2004 fick världen se en mindre smickrande sida av Totti. Danska tv-bilder avslöjade efter matchen mot Danmark hur Totti spottade motståndaren Christian Poulsen i ansiktet. Totti får smeknamnet "Spotti" och stängs av i tre matcher.

4. Scudetton.
Säsongen 2000/2001 ligger kanske allra varmast om hjärtat för Totti. Efter 8 långa år fick han äntligen vinna sin första ligatitel med Roma. Inför den sista omgången behövde Roma vinna hemma mot Parma för att säkra ligatiteln. Totti gjorde matchens första mål, firade med att dra av sig tröjan och Roma vann till slut med 3-1. Ikonen ledde därmed klubben till sin tredje "Scudetto" genom tiderna.

3. Selfien.
2015, 38 år gammal spelade Totti sitt 40:e Romderby. Och som han gjorde det. Största rivalen Lazio ledde med 2-0 när kaptenen bestämde sig för att visa att gammal är äldst. I början av andra halvleken reducerade han och i den 64:e minuten slängde han sig raklång i luften och sköt in kvitteringen på volley. Vilt jubel utbröt såklart, och Totti firade med fansen – genom att ta en selfie.

– Jag är inte van att ta dem, men det var en speciellt tillfälle. Med den här selfien kommer alla att minnas det här målet, sade han efteråt.

2. Chippen.
Kyla, klass och elegans. Chippmålet borta mot Inter på klassiska San Siro 2005 är inget annat än ett mästerverk. Ett av de snyggaste målen han gjort enligt Totti själv.

1. Världsmästaren.
2006 kunde Italien och Totti titulera sig världsmästare efter att ha besegrat Frankrike på straffar i finalen, en av historiens mest minnesvärda matcher i och med fransmannen Zidanes skallning och utvisning. Fantastiska scener efter slutsignalen där en tårögd Totti kramar om lagkamraten Fabio Cannavaro.

Jonathan Nilsson
Jonathan Nilsson Reporter

Mer från Läget! / Sport

MANCHESTERDÅDET

FOTBOLLS-EM

GULD-EXTRA

Är Henrik Lundqvist vår bästa målvakt genom tiderna?

Visa resultat

Ridsport

Läget testar

Cykel

Basket

Fotboll

Golf

E-sport

OS

Tidigare publiceringar

Vem är Sveriges bästa spelare genom tiderna?

Visa resultat