Tågförare räddade liv vid terrorattack

Publicerad: 4 april kl 11:23

Den man som körde tåget när terrordådet ägde rum i S:t Petersburgs tunnelbana igår hyllas nu som en hjälte. När bomben exploderade befann sig tåget mellan stationerna Sennaja Plosjtjad och Tekhnologitjeskij Institut. Istället för att stanna tåget i tunneln så fortsatte han köra till närmaste station, vilket kan ha räddat passagerarnas liv.

Dödsantalet, som nu är uppe i minst 14 människor hade kunnat vara mycket större om inte tågets förare haft is i magen och rullat vidare efter explosionen. Att han åkte till en station innan han stannade tåget gjorde att det var mycket enklare för räddningspersonalen att komma till tåget snabbt. 


- Föraren tog det rätta beslutet att fortsätta köra, säger utredningsledaren Svetlana Petrenkounder en presskonferens.

Hederspris

RIA Novosti rapporterar att ett officiellt uttalande från S:t Petersburgs tunnelbana säger att tågföraren kommer att belönas med ett hederspris för sin insats under vad som visat sig vara ett terrordåd.

En stad i sorg

S:t Petersburgs borgmästare, Georgij Poltavtjenko, har utlyst tre dagars sorg. Rysslands president, Vladimir Putin befann sig i S:t Petersburg under måndagen. Han lade sent på kvällen ned en bukett röda blommor vid entrén till tunnelbanestationen. Ryssland har även fått stöd från andra länder.

USA:s president Donald Trump har talat med Putin och har lovat ”fullt stöd” för Rysslands svar på attacken, meddelar Vita huset. 

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel har fördömt dådet och kallat det ”barbariskt”.

Arvid Norling Reporter

Mer från Läget!

Senaste Läget

Nyheter

Liv och lust

Sport

Nöje

Minuten

Dagen i historien

Läget listar

Dagens stil

Tipsa Läget

Om världen

Nöje

Sport

Liv och lust